9 Şubat 2009 Pazartesi

Sendikaya üyeliği önlemede 41 farklı yöntem



Türk-İş'e bağlı Liman-İş Sendikası tarafından hazırlanan raporda, işverenlerin, işçilerin sendikalara üye olmasını engellemek amacıyla 41 farklı yöntem kullandığı ifade edildi. Rapordan, her yıl ortalama 10 binden fazla işçinin, Türk-İş ve DİSK'e bağlı sendikalara üye oldukları için işten atıldıkları belirtildi.
Liman-İş Sendikası'nın hazırladığı, "Türkiye'de Sendikalaşma ve Özel Sektörde Sendikal Örgütlenme" başlıklı raporda, özel sektör işverenlerinin, sendikalaşmayı engellemek için başvurdukları yöntemlere yer verildi.
Bu yöntemlerin çoğunluğunun "Hukuk ihlali", bir kısmının ise "Endüstriyel ahlaka aykırı" olduğu öne sürülen raporda, Türkiye'de iş yerlerinde yürütülen sendikal örgütlenme sürecinde yaşanan engellemelerin 41 maddelik listesi çıkarıldı.
Raporda, sendikal örgütlenme aşamasında, "İşçileri sendikalardan uzak tutmak için sendikaları ve sendikalaşmayı karalayan ideolojik söylemlere başvurulduğu", "Sendikalaşma durumunda işten çıkarma ya da iş yerini kapatma tehdidiyle işçilerin iş güvencesinin baskı altında tutulduğu" ifade edildi.
Sendikalaşmaya öncülük eden işçilerin en fazla baskı yaşayan gurubu oluşturduğu vurgulanan raporda, bu işçileri yönelik olarak "İşten çıkarma, ödünç iş ilişkisi ile başka iş yerlerine gönderme, fiili şiddet uygulama" gibi olumsuzluklar yaşanabildiği belirtildi.
Raporda, sendikal örgütlenme sürecinde iş yerlerinde kullanılan engelleme yöntemlerinden bazıları şöyle sıralandı:
* Akrabalık, hemşehrilik gibi geleneksel ilişkileri kullanarak sendikalaşmanın işverene ihanet anlamına geldiğini öne sürerek, işçileri psikolojik olarak baskı altında tutma.
* Sendikalaşma faaliyetini önceden haber alıp, engellemek için işçiler arasında muhbirler oluşturma ve işçiler arasında güvensizlik yaratma.
* İşçiler arasındaki siyasi görüş, inanç, etnik köken ve benzeri ayrımları kışkırtarak işçileri birbirine düşürme ve işçilerin ortak hareket etmesini engelleme.
* İşçileri sendikalaşmadan vazgeçirmek için, işçilere maaş dışı maddi yardım ve ödeme teklif etme.
* İşçilere sendikaya üye olmamaları durumunda yüksek maaş artışı sağlanacağını vaat etme ve/veya bu artışı gerçekleştirme.
*İşe giriş sırasında (hukuksal olarak hiçbir geçerliliği olmamasına rağmen) işçilere 'Sendikaya üye olmayacağım' yazılı kağıt imzalatma ya da işçilerden senet alma.
* Kayıt dışı istihdama başvurarak işçilerin sendikalaşma ihtimalini tamamen ortadan kaldırma.
* Sendikaya üye olan işçileri tümüyle ya da kısmen işten çıkarma.
* Sendikalı işçileri işten çıkardıktan sonra yeni işçi alarak sendikanın yetkisini düşürme.
* Sendikalaşan kadın işçilere kocaları ya da aileleri yoluyla sendikadan istifa etmeleri için baskı yapma.
* Mevcut toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini kullanarak, 'kadının sendikayla işi olmaz' gibi söylemlerle, kadın işçileri sendikadan uzak tutmaya çalışma.
* Hamile ya da çocuklu kadın işçileri, sendikadan istifa etmeleri için zorla mesaiye bırakma, çalışma saatlerini uzatma.
* Sendikalaşan kadın işçilere fiziksel veya sözlü cinsel tacizde bulunma.
* Sendikalaşma sürecinin yaşandığı iş yerlerinde, çalışma saatlerini uzatma, ücretleri geciktirme, molaları kısaltma, molada verilen çayı kaldırma, servisleri kaldırma, öğle yemeği çıkarmama.

Hiç yorum yok: